Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi ile Yenikent'in ulaşımını metropol sistemine entegre edecek. Proje, yıllık 4.4 milyon ton yük taşıma kapasitesi sunacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi’nin detaylarını açıkladı. Proje, Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunu toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacak. Uraloğlu, “Kazan Soda tesislerine bağlayacağımız iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşıyacağız.” dedi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Yenikent’in ulaşım altyapısında önemli bir dönüşüm yaşanacak.
Proje, Sincan’dan başlayarak Yenikent’e kadar uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı ve Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsıyor. Uraloğlu, “Projemiz, hem yolcu taşımacılığında hem de yük seferlerinde büyük bir dönüşümün kapısını aralayacak.” ifadesini kullandı. Proje genelinde yaklaşık yüzde 90 fiziki ilerleme kaydedildiği belirtildi.
Uraloğlu, “Yüzde 90 oranında bir fiziksel ilerleme kaydettik, altyapı ve üstyapı işlerini bu yılın 3. çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Yenikent’in ulaşım altyapısında önemli bir dönüşüm yaşanacak.
Uraloğlu, Kazan Soda tesislerine bağlayacak iltisak hattının, soda külünü ekonomik ve hızlı bir şekilde limanlara ulaştırarak ülkeye ciddi bir ekonomik katkı sunacağını belirtti. Ayrıca, tırlarla taşınan soda külünün demiryoluna kaydırılmasıyla karbon emisyonunun azalmasına katkı sağlanacağı ifade edildi.
Uraloğlu, “Projemiz sadece ulaşım kapasitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak.” dedi. Bu proje, Türkiye’nin uluslararası pazarlara erişimini hızlandıracak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Projenin altyapı işlerinde yüzde 85, üstyapı işlerinde ise yüzde 44 oranında bir ilerleme kaydedildiği belirtildi. Uraloğlu, “Proje kapsamında inşa ettiğimiz 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 adet aç-kapa tünelindeki işlerimizin yüzde 99’unu tamamladık.” dedi. Proje genelinde 268 personel ve 127 makine ile 7/24 aralıksız çalışıldığı ifade edildi.
Uraloğlu, “Sinyalizasyon ihalesine de yine bu yıl içerisinde çıkacağız. Tüm güzergâhın sinyalli ve elektrikli olarak banliyö yolcu ve yük trafiğine açılmasını ise 2027 yılı başında planlıyoruz.” açıklamasında bulundu. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Yenikent bölgesindeki vatandaşlara hızlı ve konforlu bir toplu taşıma imkânı sunulacak.
Uraloğlu, demiryollarının Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden bir devlet politikası haline getirileceğini vurguladı. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğuna, 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklenerek 13 bin 919 kilometreye yükseltildiği belirtildi.
Uraloğlu, “Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projemizle birlikte; Halkalı – Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hatları gibi çok önemli demiryolu projelerinin yapımlarına devam ediyoruz.” dedi.
Uraloğlu, mevcut demiryolu ağını 2028’e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesinin gündemlerinde olduğunu ifade etti. Bu hattın 344 kilometre uzunluğunda olacağı ve saatte 350 kilometre hıza ulaşan trenlerle seyahat süresinin 80 dakikaya indirileceği planlanıyor.
Uraloğlu, “Bu çalışmalarla mevcut demiryolu ağımızı 2028’e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Hattı’nın açılışıyla birlikte Türkiye’nin bir prestij projesini daha başarıyla tamamlamanın gururunu yaşayacaklarını dile getirdi.