Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı’nın ulaştırma koridorlarıyla şekillendiğini ve ticaretin hızlandığını belirtti. Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresini mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalamayı planladıklarını da ekledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’na katıldı. Burada yaptığı açılış konuşmasında, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Uraloğlu, küresel ekonomik ilerlemenin geleceğini şekillendiren bu platformda, ticaret ve bağlantısallık konusundaki vizyonlarını paylaştı. Ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmayı nasıl şekillendirdiğini vurguladı.
Uraloğlu, “Gelişmekte olan pazarları küresel ekonomiye entegre eden ekonomik büyümenin kilit bir sağlayıcısı olarak ulaştırma, ticaret ile birbirine sıkıca kenetlenmiştir.” dedi. Ulaştırma altyapısına harcanacak her kuruşun ticaret maliyetlerini azaltmaya katkı sağlayacağını belirtti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı birleştiren doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğunu ifade etti. Ayrıca, kuzey-güney koridorlarının tam merkezinde bulunduğunu belirtti. “Ülkemiz, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde bir nevi kilit taşı görevi görüyor.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye üzerinden geçen taşımacılık potansiyelinin arttığını ve uluslararası finans kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirtti. Altyapı projelerinin sürdürülebilir ve çevresel baskılara karşı dayanıklı olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, Orta Koridor’un Asya’yı Avrupa’ya bağladığını ve geleneksel deniz yollarına kıyasla daha hızlı bir alternatif sunduğunu belirtti. “Bu bağlamda, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan Zengezur Koridoru’na kadar birçok projeyle Orta Koridor’un kapasitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Kalkınma Yolu Projesi’nin, Irak’ın Faw Limanı’nı Türkiye’ye ve Avrupa’ya bağlayacağını ifade eden Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla geçiş süresinin 15 güne kadar kısaltılacağını belirtti. Bu projenin bölgesel ticareti canlandıracağını vurguladı.
Uraloğlu, son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Marmaray, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprüleri gibi projelerin uluslararası ticareti artırdığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul Havalimanı’nın gökyüzünde sınırları kaldırdığını vurguladı.
Uraloğlu, 27-29 Haziran tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek “Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu”na davet etti. Bu forumun, ulaştırma bağlantısallığı konularının küresel ölçekte tartışılacağı bir yer olacağını belirtti.
Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin sadece altyapı oluşturmak değil, ekonomik fırsatlar sunmak ve bölgesel istikrarı güçlendirmek anlamında da büyük önem taşıdığını belirtti. “Ülkemizdeki yatırımlarımız ve başarılarımız, uluslararası bağlantısallığa olan bağlılığımızın bir göstergesidir.” dedi.
Uraloğlu, projenin nihai anlaşmasını imzalayarak önemli bir eşiği aşmayı planladıklarını ifade etti. Bu adımlar, Kalkınma Yolu paydaşı olan tüm ülkeleri zirveye taşıyacak bir dönüm noktası olacaktır.