Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için 1.4 kilometre yeni metro hattına ihtiyaç olduğunu belirtti. Mega projelerle İstanbul'un raylı sistem uzunluğu 394.5 kilometreye çıkacak. İstanbul'da 16 milyon insan yaşamakta ve yaklaşık 5 milyon 800 bin motorlu kara taşıtı bulunmaktadır. Bu durum, kent içi trafiğini olumsuz etkilemektedir.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım sorununu yüzeyden çözmenin mümkün olmadığını vurguladı. Ulaşımın büyük oranda yerin altına inmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul’un ulaşım altyapısına yapılan yatırımlar, şehrin geleceği için büyük önem taşımaktadır.
Bakan Uraloğlu, yapımı devam eden projelerin tamamlanmasıyla İstanbul’un raylı sistem uzunluğunun 394,5 kilometreye ulaşacağını belirtti. Ayrıca, 600 kilometre üzerinde yeni metro hattı yapılması gerektiğini ifade etti. Bu projelerin iyi planlanması gerektiği vurgulandı.
Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için sürdürülebilir çözümler sunulması gerektiğini belirtti. Yer üstü yoğun araç trafiğine karşı yer altında sürekli bir hareketliliğin sağlanması hedeflenmektedir.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım altyapısına son 22 yılda 1 trilyon 206 milyar lira yatırım yapıldığını açıkladı. Marmaray, Avrasya Tüneli ve İstanbul Havalimanı gibi projeler, İstanbul’un ulaşımını modern ve efektif hale getirmiştir. Bu projeler, İstanbulluların yaşam kalitesini artırmıştır.
İstanbul’daki bölünmüş yol uzunluğu 795 kilometreye çıkarılmıştır. Ayrıca, köprü sayısı 953'e yükseltilmiştir. Bu projeler, İstanbul’un ulaşım altyapısını güçlendirmekte ve trafik çilesini azaltmaktadır.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’da yapımını tamamladıkları metro hatlarının uzunluğunun 161,8 kilometre olduğunu belirtti. Gayrettepe ile Halkalı istasyonları arasında seyahat süresi 57 dakikaya düşecektir. Bu durum, İstanbul’un ulaşımını daha da kolaylaştıracaktır.
Halkalı-Kapıkule hızlı tren projesi ile İstanbul Boğazı üzerinde alternatif bir demiryolu hattı oluşturulacaktır. Bu projeler, İstanbul’un ulaşım ağını genişletmekte ve yolcu taşımacılığını hızlandırmaktadır.
İstanbul Havalimanı, Türkiye’yi uluslararası bir aktarma merkezi haline getirmiştir. 17 Nisan’da başlayacak olan 3’lü pist uygulaması ile havalimanının kapasitesi artırılacaktır. Bu sistem, İstanbul Havalimanı’nın birinciliğini korumasını sağlayacaktır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul’un ulaşım altyapısını güçlendirmek için çalışmalara devam etmektedir. İstanbul’un geleceği için hepimizin elini taşın altına koyması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu projeler, İstanbul’un sürdürülebilir ulaşım politikalarını belirlemede önemli bir referans kaynağı olacaktır.