Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem bölgesine bugüne kadar toplam 51,1 milyar lira harcama yapıldığını açıkladı. 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, ulaştırma ve haberleşme altyapısına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu, bu süreçte yapılan yatırımlar ve ilerlemeler hakkında detaylı bilgi verdi.
Uraloğlu, depremin ardından 11 ildeki yol ağının %98’inin zarar görmediğini belirtti. 68 bin 550 kilometrelik yol ağının sadece %2’sinde hasar meydana geldi. Bu durum, bölgedeki ulaşımın hızlı bir şekilde sağlanmasına olanak tanıdı.
Bakan Uraloğlu, 6 Şubat depremleri sonrasında Karayolları Genel Müdürlüğü ile birlikte 4 bin 865 personel ve 3 bin 284 makine ile çalışmalara başladıklarını ifade etti. “Depremin hemen ardından gerekli tedbirleri aldık. Şehir içi trafiğin sağlanması ve arama kurtarma amaçlı yoğun çalışmalar yürüttük.” dedi.
Bağlantı ve imar yollarının yapımına hızla başlandığını belirten Uraloğlu, “8 ilde 26 ayrı kesimde toplam 336 kilometre uzunluğunda bağlantı ve imar yolunun altyapılarıyla birlikte imalatlarına süratle başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
Demiryolu ile bölgeye 450 yolcu treni ile 77 bin 974 yolcunun taşındığını hatırlatan Uraloğlu, “Vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla toplam 4 bin 767 kişinin konaklamasına imkân sağlayan 64 yolcu vagonu hizmete açtık.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, “171 tren ve 3 bin 164 vagonla bölgeye insani yardım malzemesi ulaştırdık. Bu süreçte, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her şeyin bölgeye ulaşmasını sağladık.” dedi.
Hatay Havalimanı’nın 3 bin metrelik pistinde ağır hasar oluştuğunu belirten Uraloğlu, “Pist çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. En geniş gövdeli uçakların inebileceği şekilde pistin inşası sürmektedir.” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, “9 Şubattan itibaren yalnızca görerek uçuş şartlarında ambulans, insani yardım, VIP ve askeri amaçlı helikopter uçuşlarına izin verdik.” dedi.
Uraloğlu, deprem bölgesinde iletişim altyapısının güçlendirilmesi için 500’e yakın mobil baz istasyonu kurulduğunu belirtti. “Bakanlığımız ile BTK tarafından yürütülen çalışmalarla 36 römork tipi mobil baz istasyonu Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerine yönlendirildi.” dedi.
TÜRKSAT tarafından 163 noktaya ücretsiz uydu terminali kurulduğunu ifade eden Uraloğlu, “Konteyner kentlere fiber bağlantı ve kablosuz internet hizmeti götürüldü.” şeklinde konuştu.
AFAD koordinasyonunda, PTT’nin deprem bölgesine ihtiyaç malzemeleri ulaştırdığını belirten Uraloğlu, “Ücretsiz yardım kargosu kampanyası kapsamında 43 bin 350 adet yardım kolisi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.” dedi.
Uraloğlu, “Bu yardımlar, depremin ilk 48 saatinde hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gerekli malzemeler temin edildi.” ifadelerini kullandı.